Pratite nas:

Smeće opet predmet rasprave, zaiskrilo zbog poskupljenja

Maria Blažina

BURNO NA RELACIJI PALIAGA-BLAŽINA

U Rovinju je danas održana još jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici raspravljali o 16 točaka Dnevnog reda.

Tome je uobičajeno prethodio aktualni sat, tijekom kojeg se mogla čuti rasprava o temi o kojoj se sve glasnije javno govori, a riječ je o porastu cijena odvoza komunalnog otpada za rovinjske ugostitelje.

Pitanje na tu temu postavila je Maria Blažina, vijećnica iz redova SDP-a, koja je naglasila kako su Ceh ugostitelja Istarske županije i članovi rovinjske Gospodarske komore već uložili prigovore na račune i način obračunavanja otpada s obzirom na to da su im računi znatno porasli.

“Zanima me, budući da je prilično evidentno da odluka nije u skladu sa Zakonom, hoće li se Grad očitovati po tom pitanju te hoće li se ta greška ispraviti?”

Na njeno je pitanje odgovorio gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga koji se nije složio s iznesenim konstatacijama.

“Odluku o odvozu otpada smo donijeli na ovom Gradskom vijeću, Odluka je zakonita, a obračun se provodi onako kako je napisano u toj Odluci.

Činjenica je da ima osam ili devet nezadovoljnih ugostitelja i činjenica je da je cijena odvoza narasla jer prije nije bila ekonomski isplativa niti je bila dobro postavljena prijašnjih godina.

Unutar starogradske jezgre se otpad vozi do 7 puta dnevno, a kada bi se svaki posebno naplaćivao, to bi bili potpuno drugi izračuni. Ugostitelji nemaju uvjete za držanje spremnika, tehnički je nemoguće taj otpad vagati, a svima onima koji su bili izvan starogradske jezgre se poboljšao račun.

Ipak, vijećnica Blažina se vratila za govornicu s dodatnim pitanjima.

“SDP je još 2019. godine upozorio da način obračuna kakvog je predložio Komunalni servis nije u skladu sa Zakonom, a zatražili smo naknadno i mišljenje Ministarstva te dobili potvrdu da zapravo obračun koji ne uključuje količinu otpada koji je proizveden zaista nije u skladu sa Zakonom.

U skladu s time, Gospodarska komora Istarske županije dala je svoje pravno mišljenje u kojem stoji da bi Grad bio dužan naplaćivati točno onoliko otpada koliko se proizvodi.

A da ne spominjem da se nekim građanima naplaćuju odvozi koji nisu realizirani! Ja bih voljela znati i zašto se ne može gospodarskim objektima u starogradskoj jezgri osigurati spremnike ili nekakav adekvatan način pohrane otpada.