Pratite nas:

Investicije kasne, sredstva se prebacuju iz godine u godinu dok gradonačelnik odbacuje bilo kakvu odgovornost

Vijećnici SDP Rovinj

Projekti se ne realiziraju u rokovima koje si je gradska uprava sama zadala

U nestrpljivom iščekivanju video prijenosa sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinj-Rovigno, Gradska organizacija rovinjskog SDP-a donosi svoje priopćenje za javnost, te u kratkim crtama želi javnosti dočarati atmosferu s 3. redovite sjednice Gradskog vijeća s najrelevantnijim temama.

FINANCIJE - Investicije kasne, projekti se ne realiziraju u rokovima koje si je gradska uprava sama zadala, neutrošena sredstva koja se prebacuju iz godine u godinu sve su veća te ove godine dosežu 14,5 milijuna eura. Pri tome su rashodi za kapitalnu izgradnju i nabavku nefinancijske imovine realizirani u obimu 22,42 % od planiranog. Opetovano se naglašava kako se grad ne zadužuje i nema kreditnih zaduženja, što je krajnje netočno, primjerice, Grad vraća kredit za Valbruna sport d.o.o. u visini od 60 milijuna kuna.

Pored kašnjenja radova na obnovi Trga Maršala Tita, iz neobjašnjivih razloga stoje već više od godinu dana i radovi na rekonstrukciji kazališta Ganduzio, a prema najnovijim informacijama debelo, te bez ikakvog opravdanog razloga kasne i radovi na izgradnji Centra za mlade. Podsjetimo, izgradnja Centra za mlade financira se u potpunosti donacijom dr. Marise Sciolis Škrapić. Sukladno ugovoru o donaciji rokovi za izgradnju Centra su vrlo jasni i vrlo kratki, te je sad već očigledno da se neće moći ispoštovati. Uz prisutnu inflaciju i porast cijena građevinskih radova vrlo je upitno u kojem će se obimu moći realizirati započeti projekt Centra za mlade, i hoće li se uopće uspjeti dovršiti. Izgovori gradske uprave na poteškoće kod projektiranja, nalaženja izvođača te izvođenje radova nisu prihvatljivi jer su ti momenti bili poznati i prilikom planiranja proračuna. Stoga Klub vijećnika SDP-a nije dao podršku Izvješću o izvršenju proračuna 2022. godine.

DRUŠTVO – Sva očitovanja Gradonačelnika po pitanju realizacije proračuna i strateških prioriteta kategorički odbacuju bilo kakvu odgovornost ili kritiku, uz bespogovorno dizanje ruku IDS-ovih vijećnika, po uzoru na ponašanje većinskih saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru. Uz Centar za mlade, koji očigledno nije prioritetan, javni prijevoz, prema riječima Gradonačelnika također „nije prioritet ove gradske uprave“, kao ni „lista čekanja u domu za starije“ niti jednosmjenska nastava u najvećoj rovinjskoj osnovnoj školi. Čak niti „Turistički vlakić“ koji se privremeno uvodi ove sezone nije namijenjen razgledanju grada nego prijevozu turista od centra ka trgovačkom Retail-centru u poslovnoj zoni Gripole-Spine, te bi mu zlonamjernici mogli dati naziv „Shopping vlakić“.

Nadalje, vladajuća IDS-ova većina u Gradskom vijeću Grada Rovinj-Rovigno bez imalo srama imenuje Nadzorni odbor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. u 100% muškom sastavu. Ostavimo li na stranu stranačke konotacije kojima se uređuje sastav Nadzornog odbora, krajnje je diskriminatorno i seksistički ustvrditi da nema kompetentnih žena koje bi mogle obnašati tu dužnost, pa čak ni među IDS-ovim članicama. Ovakve odluke vladajuće stranke u Rovinju pokazuju stvarni odnos prema ravnopravnosti koji gaji IDS, nasuprot izjavama predsjednice Kluba žena IDS-a koje su očito samo formalnog i deklarativnog tipa. Naime, u prosincu prošle godine, novoizabrana Predsjednica, čija potpredsjednica upravo sjedi u rovinjskom gradskom vijeću, izjavila je da će se „svim sredstvima zalagati za stvaranje otvorenog, modernog i ravnopravnog društva“.

Kao vrhunac cinizma rovinjske gradske uprave, još uvijek visi u zraku vijećničko pitanje postavljeno već 2 puta: gdje su (i kakvi su) rezultati ankete koju je 2022. godine u ljetnim mjesecima provela tvrtka Alphera d.o.o. po ugovoru s Gradom Rovinj-Rovigno i naplatila 38.125,00 kn. Usluga pod nazivom „Istraživanje zadovoljstva upravljanjem lokalne uprave te potrebe osnivanja mjesnih odbora na području Grada Rovinj-Rovigno“ provedena je nad minimalno 200 ispitanika, koji su svi mlađi od 65 godina. Ni na taj diskriminatorni kriterij još nije dano pojašnjenje, premda ga je vijećnica iz redova SDP-a dr. sc. Maria Blažina tražila još na 1. sjednici održanoj 15. ožujka. Na pitanja o provedbi ankete Gradonačelnik je tada dao odgovor „Grad Rovinj nikada nije takvu niti sličnu anketu naručio“ dok je ovaj put odgovorio „Bit će vam odgovoreno pismenim putem“.